top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoxane

De niet-zo-traditionele kerstboom

Het is weer de meest gezellige tijd van het jaar: Sinterklaas is nog maar net in het land en velen van ons bereiden zich toch al voor op de kerst. Overal zie je kerstverlichting opduiken en sporadisch ook al een prachtig versierde kerstboom. Wil je dit jaar een origineel kerstcadeau geven? Stuur dan een parasolden als 'levende kerstkaart’! Het is niet alleen heel modern om een ‘ander soort’ kerstboom in huis te halen, ook in oude tradities werden allerlei groenblijvende soorten in huis gehaald in de winter – niet alleen dennenbomen. Hoe dit precies zit en waarom onze baby-parasolden dus uitermate geschikt is als kerstgeschenk lees je in deze blog.

Midwinter groen

Niemand weet precies waar de kerstboomtraditie zoals we die vandaag de dag kennen precies vandaan komt, maar er zijn vele voorgangers. De Egyptenaren versierden hun huizen bijvoorbeeld met groenblijvende palmbladeren ter ere van de hergeboorte van hun zonnegod Ra, om de triomf van leven over dood en het weer langer worden van de dagen te vieren. Ook de Romeinen brachten groenblijvende takken in huis om Saturnaliën te vieren: een feest om de god Saturnus te eren en het einde van het landbouwjaar te vieren. De Kelten versierden hun tempels met groenblijvende takken als teken van eeuwig leven en de Vikingen geloofden dat hun zonnegod Balder een voorkeur had voor groenblijvende bomen. Ze versierden er daarom hun huizen mee ter bescherming tegen de boze geesten die in de donkerste tijd van het jaar naar buiten zouden komen. De rode draad in al deze tradities is dat groenblijvende bomen en planten doen denken aan de terugkeer van groenere tijden na het aflopen van de donkere wintertijd.


Oh denneboom

Het versieren van een dennenboom is vermoedelijk ookspronkelijk een Germaanse traditie.Tijdens de Yule tijd en specifiek op midwinternacht, de langste nacht van het jaar, werd een groene boom in het midden van het dorp neergezet en versierd met appeltjes en andere ornamenten. Het verhaal gaat dat Martin Luther degene was die de kerstboom als protestantse christelijke traditie gevormd heeft. Na een wandeling door het bos was hij zo geïnspireerd dat hij het landschap aan zijn familie wilde laten zien. Dit deed hij door een van de bomen mee te nemen en te versieren met kaarsjes, die die sterrenhemel moesten voorstellen. Wat eerst gezien werd als een heidense traditie werd toen geleidelijk opgenomen in christelijke viering. In de middeleeuwen werden door heel Noord-Europa bomen in huis gehaald in de wintertijd. De mensen die zich geen echte boom konden veroorloven stapelden hout in de vorm van een pyramide, die ze versierden zodat deze op een boom leek.Moderne kerstboom

Ook zonder kerst als religieuze viering hebben velen tegenwoordig een kerstboom in huis. De feestelijkheid ervan biedt licht in de donkere wintertijd en het groen herinnert ons eraan dat in het voorjaar de dagen weer langer zullen worden en de bomen weer gaan uitlopen. Het maakt dus eigenlijk niet uit wat voor boom je in huis haalt of cadeau doet. Je verhoogt de (kerst)sfeer met elk van onze groenblijvende boompjes. Wil je toch graag een naaldboom, dan stellen wij voor dat je voor een parasolden gaat. Leuk om te geven én om te krijgen.

58 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page