top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Geefstress: vier op de tien Nederlanders willen graag indruk maken met cadeau

Verjaardagen, feestdagen, bruiloften of gewoon om je waardering uit te spreken naar iemand: er zijn genoeg redenen om een cadeau te geven. Een puur altruïstische daad, toch? Of schuilt er deels eigenbelang bij het geven van een geschenk? Waarom geven Nederlanders cadeaus en in hoeverre houden zij rekening met de ontvanger en de buitenwereld? En als we cadeaus geven, staan we daar dan altijd achter? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed Treemore onderzoek onder 1.025 volwassen Nederlanders. De opvallendste resultaten vind je hieronder.


Indruk maken

Je herkent het vast wel: je bent op een verjaardagsfeest en ineens valt de muziek stil, waarna iedereen bij elkaar geroepen wordt. Het is tijd voor het cadeaugeefmoment. Dit alles gebeurt om de jarige in het zonnetje te zetten. Of is dit moment belangrijker voor de cadeaugever zelf? Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 43 procent van de Nederlanders graag indruk maakt met zijn of haar cadeau. Onder jonge vrouwen geldt dit zelfs voor zeven op de tien respondenten. Ben je benieuwd naar de naar de verhoudingen tussen mannen en vrouwen van verschillende leeftijden? Bekijk dan de infographic hieronder.


Schadelijke cadeaus

Iedereen heeft het beste voor met goede vrienden, familie of fijne collega’s. Je wilt dat ze lekker in hun vel zitten en gezond zijn. Toch blijkt dit niet altijd uit de cadeaus die we hen geven. Het onderzoek wijst namelijk uit dat drie op de tien Nederlanders weleens iets cadeau doet dat bijdraagt aan bestaande gezondheidsproblemen van de ontvanger, zoals overgewicht of verslavingsgevoeligheid. In hoeverre dat verschilt per provincie, zie je terug op de landkaart in de onderstaande infographic.


Verplichting

Sommige mensen vieren niets, anderen vieren vrijwel alles. Voor je het weet ben je in één jaar door dezelfde persoon uitgenodigd voor een borrel voor zijn nieuwe baan, een etentje ter gelegenheid van een promotie, een verjaardagsfeest én een tuinfeest omdat zijn hond zindelijk is geworden. Gezellig natuurlijk, maar moet je voor al die vieringen een cadeau geven? Maar liefst 64 procent van de Nederlanders heeft soms het gevoel dat van wel. Vooral jongere respondenten voelen zich weleens verplicht een cadeau te geven. De exacte percentages zie je in de onderstaande infographic.


Betrokken

Voordat je een cadeau kunt geven, moet je het eerst kopen. Maar wat precies is weleens een lastige keuze. Gelukkig heeft de feestvierder wat cadeautips doorgespeeld, al begrijp je totaal niet waarom iemand zulke spullen überhaupt wil hebben. Nederlanders gaan verschillend om met deze situatie. Zo geeft 36 procent van hen alleen cadeaus die ze zelf ook leuk vinden, terwijl 28 procent nooit afwijkt van verlanglijstjes. Mannen lijken hier minder stellig in dan vrouwen. Benieuwd naar de verschillen? Bekijk dan de onderstaande infographic.


Klimaatimpact

Massaconsumptie en onnodige waste spelen een grote factor in de huidige stand van het klimaat. Hoe onschuldig het geven van een cadeau ook klinkt, alle presentjes bij elkaar opgeteld kunnen een flinke impact maken op het klimaat. Gelukkig houdt één op de vijf Nederlanders bij het uitzoeken van een cadeau rekening met de milieu-impact. Met 29 procent doen theoretisch opgeleide vrouwen dit het meest. In hoeverre dit verschilt tussen mannen en vrouwen van verschillende opleidingsachtergronden, zie je in de onderstaande infographic.


Dat betekent echter ook dat 80% géén rekening houdt met het klimaat bij het kiezen van een cadeau... Daar is nog 'room to grow'. Zoek jij een cadeau dat indruk maakt én een positieve bijdrage levert aan het klimaat? Kijk dan hier voor ons huidige aanbod en maatwerk voor bedrijven. Vragen? Neem contact met ons op.
83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page