top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Massive thanks & big hugs

Een gewichtstoename van 0,006 gram naar 2000 ton... En dat in 'slechts' 2 millennia. Geen ander organisme doet dat de Giant Sequoia na! Alle begin is klein en dat geldt zeker voor de grootste boom ter wereld. In deze blog laten we zien hoe snel (of is het langzaam?) de mammoetboom groeit.


De groeisnelheid (van alles dat groeit) hangt natuurlijk af van de omstandigheden... Licht, temperatuur, water en voedingsstoffen zijn de belangrijkste parameters voor bomen. Zijn die allemaal optimaal, dan kan een mammoetboom met wel 50 cm per jaar de hoogte in gaan. Zijn de omstandigheden minder gunstig? Dan is de groeisnelheid beduidend lager, of valt zelfs stil. Er zijn bonsai sequoia's van 50 jaar oud die nog geen meter hoog zijn. Het is de overlevingsstrategie van boomzaailingen. Ze kunnen jarenlang wachten op de bosbodem totdat er een gat in het bladerdek ontstaat dat ze kunnen opvullen.


Het voordeel van deze gestage groei is dat we jaren kweekplezier kunnen beleven aan een boompje in een pot. Door de beperkte wortelruimte is de groei aanmerkelijk langzamer dan bij optimale omstandigheden in de volle grond. Onderstaand boompje is in een vrij kleine pot van 1,5 liter opgekweekt en op de foto 2 jaar oud.


Eenmaal met de wortels vrij in de grond gaat de groei beduidend sneller. En wat weinig mensen weten: de mammoetboom doet het uitstekend in het Nederlandse klimaat. Vóór de ijstijden waren zijn voorouders in grote delen van Europa te vinden, waaronder in Nederland en Duitsland. Een deel van de bruinkool die nu in energiecentrales wordt verbrand bestaat uit Sequoia stammen. In Italië en de VS zijn nóg oudere, versteende sequoia stronken te vinden van 250 miljoen jaar geleden.


Hoog tijd dus om dit levende fossiel te helpen bij de herintroductie in Europa. In de 19e eeuw is daar al een begin mee gemaakt. De grootste levende mammoetboom in Nederland staat in Beekbergen en is inmiddels 43 meter hoog! De hoogste levende mammoetboom in Europa (rond 1860 aangeplant), groeit in Engeland en heeft al een hoogte van 58 meter bereikt.


Bij Treemore zijn we natuurlijk al echte treehuggers. Maar eenmaal bekend met zijn bijzondere eigenschappen, wordt de Giant sequoia door iedereen omarmd. Met een klein beetje zorg is het een metgezel voor het leven.


Het is onze missie om iedereen een boompje op te laten kweken. Dat kunnen we natuurlijk niet zonder hulp... Heeft jouw organisatie ‘groot nieuws’ te vieren of wil je nieuwe collega’s verwelkomen met een duurzaam en symbolisch cadeau (‘samen groeien’ of ‘tot grote hoogte stijgen’)? Met de Giant Sequoia die staat voor kracht, moed en vastberadenheid, geef je een groeiende herinnering.


Samen maken we de wereld een klein beetje groener! Massive thanks & big hugs.Ontdek het plezier van een boom(pje) opkweken en bestel snel een baby reus op BloomPost of Plantje.nl. Leuk voor jezelf en leuk om te geven! Neem voor onze maatwerk mogelijkheden een kijkje op de pagina verkoop en neem voor een offerte of vragen contact met ons op.
88 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page