top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Het paradijs op aarde

‘Paradijsvogelbloem’... Een mooiere naam kan een plant zich niet wensen. En aan schoonheid ontbreekt het de Strelitzia reginae dan ook zeker niet. De uniek gevormde, felgekleurde bloemen geven een prachtig contrast met de diepgroene bladeren. Zelfs de zaden zijn gedecoreerd met een kleurrijk toupetje. In deze blog een bloemlezing over de paradijsvogelbloem en mijn persoonlijke ervaring met het opkweken van deze geweldige kamerplant.


Afhankelijk van een vogel

Het is niet alleen het uiterlijk dat de paradijsvogelbloem zo aantrekkelijk maakt. De plant heeft ook een rijke culturele betekenis. De soort staat symbool voor vrijheid, vreugde, schoonheid en trots. Strelitzia's komen van nature voor in de Kaap van Zuid-Afrika. Deze biodiversiteit hotspot herbergt 20% van alle plantensoorten in heel Afrika. Een waarparadijs op aarde!


Wonderlijk genoeg zijn het ook vogels die zorgen voor de kruisbestuiving van de paradijsvogelbloem. Verleid door zoete nectar brengen ze pollen (die aan hun pootjes blijven kleven) van de ene naar de andere bloem. Hoe verzin je het!


De paradijsvogelbloem is bij uitstek geschikt om zelf op te kweken, omdat het een zeer makkelijke kamerplant is. Je kunt hem best een keer vergeten water te geven en hij is ongevoelig voor ziekten en plagen. Het mooiste is natuurlijk dat je zonder veel moeite (alleen met wat geduld...) de plant na 3 tot 5 jaar in bloei kunt krijgen. De gouden tip: zet hem in de zomermaanden buiten in de volle zon.


Geduld wordt beloond

Een kleine persoonlijke anekdote: in 2015 heb ik 20 Strelitzia Mandela's Gold zaadjes afkomstig uit de botanische tuin van Kirstenbosch (Zuid-Afrika) gezaaid. Een groot deel is over een periode van enkele jaren uiteindelijk gekiemd. De zaailingen werden opgekweekt in 3D-geprinte potjes. De voorlopers van onze huidige brievenbuspotjes waren echter niet bestand tegen de enorme groeikracht van de wortels van de paradijsvogelbloem. Ze groeiden dwars door de bodem.


Inmiddels reikt het grootste exemplaar bijna tot het plafond. De planten die 's zomers een paar maanden buiten staan, bloeien nu elke winter rijkelijk. Bij gebrek aan vogels voor de kruisbestuiving worden de pollen met een penseeltje van de ene bloem op de andere gebracht. In augustus zijn de zaden dan rijp en kan er weer gezaaid worden. Nog even geduld en we kunnen ook de Strelitzia Mandela's gold in grote aantallen kweken.


Een cadeau met toekomst!

Zoals gezegd, je moet een paar jaar wachten op de eerste bloem, maar daarna is het elk jaar feest! Ga jij de uitdaging aan? Ze zijn nu te koop op Bloompost.nl. Interesse in 20 of meer? Neem dan contact met ons op. Op onze verkoop pagina vind je informatie over de personalisatie-mogelijkheden. Geef een bloem-in-wording. Een klein cadeau voor jaren lang kweekplezier!
322 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page