top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoxane

Boompjes in potjes van Vibers

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Het is zover: de brievenbusboompjes worden vanaf nu verstuurd in potjes gemaakt van olifantsgras! Onze drijfveer is de wereld groener maken. Bij alles – van plantje tot verpakking en transport – zoeken we naar de meest milieuvriendelijke optie. Achter de schermen hebben we daarom hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw potje. Het uitgangspunt was hierbij dat het biobased èn composteerbaar moest zijn. Het resultaat: onderstaande beauty’s, gemaakt van biobased PLA met Nederlands olifantsgras. Lees verder hoe we tot deze keuze kwamen en wat er mee te doen na gebruik.


Onze potjes maakten we natuurlijk al met biobased PLA, maar het proces met 3D-printen was niet schaalbaar. PLA (polylactic acid oftewel polymelkzuur) is bioplastic dat zowel biobased als biologisch afbreekbaar is. Voor serieproductie van ‘gewone’ plastic producten is spuitgieten al vele jaren de beproefde methode. Hierbij wordt vloeibaar plastic onder hoge druk in een mal gespoten. Maar spuitgieten met biomaterialen is een totaal ander verhaal. Vooral als het gaat om producten met een dunne wand, zoals onze potjes. Biopolymeren zijn minder vloeibaar, met als risico dat de mal niet volledig opvult. Een kapotte bodemplaat (te hoge druk) en veel tests verder is het onze partner Bato gelukt om het perfecte biobased potje met een wanddikte van slechts 0,7 mm te spuitgieten. Een resultaat waar we enorm trots op zijn!


Vibers

Het materiaal waar de potjes van gemaakt worden is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Vibers. Het is een combinatie van restproducten van de aardappelverwerkingsindustrie en olifantsgras dat op voormalig braakliggend terrein in Nederland geteeld is. Olifantsgras, ofwel Miscanthus giganteus is een veelzijdige plant die voor veel meer dingen geschikt is dan biolastics. Het heeft een heel laag vochtgehalte, waardoor het niet eerst gedroogd hoeft te worden en dus op energie wordt bespaard [1]. De grassoort zet bovendien op een zeer efficiënte manier CO2 om in suikers [2]. Inzet van olifantsgras als biobrandstof leidt daardoor tot een grote CO2 besparing. Ter illustratie: de verbranding van 12 ton steenkool levert even veel energie op als 20 ton olifantsgras, maar bij de verbranding van olifantsgras komt 95% minder CO2 vrij [3].
Het plastic dilemma

De reden dat we gekozen hebben voor een biobased en afbreekbaar materiaal en niet voor een recyclebaar bioplastic is dat we op geen enkele manier willen bijdragen aan accumulatie van plastic in het milieu. In Nederland wordt minder dan de helft van het verpakkingsmateriaal gerecycled en wereldwijd slechts 5% [4]. Een deel zal verbrand worden maar helaas eindigt nog veel te veel plastic in de natuur, ook in Nederland. Een volledig gesloten plastic-kringloop is niet realistisch. Een in de buitenlucht afbreekbaar plastic werkt ook niet, want dan valt het potje op de kwekerij al uit elkaar... Wat is wijsheid?


Afbreekbaar, maar toch bij het restafval!?

De Vibers potjes zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze in de juiste omgeving een voedselbron voor micro-organismen en schimmels zijn. Nadat het biologische afbraakproces is voltooid, blijven er hierdoor alleen natuurlijke en onschadelijke stoffen zoals water, CO2 en compost over. Dit betekent niet dat de boompjes met potje en al in de grond gezet kunnen worden. Alleen bij hoge temperatuur en luchtvochtigheid zoals in een industriële composteer-installatie zal het potje binnen enkele maanden afbreken. In de natuur duurt het veel langer. Als het potje niet meer (her)gebruikt wordt dan luidt het advies: doe het bij het restafval. Dan maakt de afvalverwerker er bio-energie van. Maar mocht het potje onverhoopt in de natuur terecht komen, dan zal deze heel veel sneller afbreken dan conventioneel plastic. Een geruststellende gedachte.


Boompjes hebben de toekomst

Tot zover het verhaal over de nieuwe ‘jasjes’, maar het draait natuurlijk om de boompjes! Hoe leuk is het om iemand te verrassen met een boompje door de brievenbus. Hét duurzame cadeau en relatiegeschenk waar de ontvanger een leven lang plezier van heeft. Snel een boompje bestellen? Ga dan naar Bloompost.nl. Voor zakelijke bestellingen of een gratis sample neem dan contact met ons op.197 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page