top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Over de groeikracht van bomen... en geduld

De Gerenal Sherman wordt beschouwd als de grootste boom ter wereld. Gemeten in houtvolume welteverstaan. Deze Giant Sequoia van 2500 jaar oud weegt maar liefst 2000 ton. Dat is méér dan het gewicht van alle inwoners van een stad(je) als Rhenen bij elkaar.


En dan te bedenken dat deze woudreus is gekiemd uit een zaadje ter grootte van een afgeplatte speldenknop met een gewicht van 0,0057 gram.



Stel we nemen 200.000 zaden waarvan 10% kiemt en het jeugdstadium overleeft… Dan kunnen die doorgroeien tot 40.000.000 ton. Is dat veel? Best wel. Het is evenveel als 181 volgeladen Ever Givens (het containerschip dat onlangs het Suezkanaal blokkeerde).



Nog even terug naar het gewicht van de General Sherman. Tweeduizend ton in 2500 jaar komt neer op een gemiddelde toename van 800 kg per jaar. Uitgaande van 15% koolstof in een levende boom (bron) en wetende dat het koolstofatoom 27% uitmaakt van het gewicht van een CO2 molecuul, dan komen we op een gemiddelde CO2 vastlegging van 440 kg/jaar.


Nederlanders waren in 2018 ‘goed’ voor een fossiele CO2 uitstoot van 15,8 ton per persoon (bron). Conclusie: als elke Nederlander 36 baby General Shermans aanplant (op braakliggende grond - het moet natuurlijk wel additioneel zijn ;-)) en deze giants de komende 2500 jaar vertroetelt, dan... ehh... dan kunnen we doorgaan met het gebruik van fossiele brandstof. Of toch niet? Laten we voor de zekerheid maar stoppen met fossiele energie en tegelijkertijd zoveel mogelijk bomen planten! Zo houden we de planeet een beetje koel en kunnen we blijven genieten van wat de natuur allemaal te bieden heeft :-).


En ondertussen wachten we geduldig tot onze net gekiemde sequoia’s groot genoeg zijn om op reis te gaan. Wat is nu 2 maanden op een leven van 2500 jaar...?



368 weergaven0 opmerkingen
bottom of page