top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoxane

Van ent tot appeltaart: alles wat je wilt weten over de appelboom

We hebben een nieuwkomer bij Treemore deze lente. De bron van Nederlands favoriete fruit [1]: de malus domestica 'Elstar', oftewel de appelboom! De appelboom zit bomvol betekenis: van eeuwige jeugd, vruchtbaarheid en schoonheid, tot kennisdrager van goed en kwaad. In deze blog vertellen we je daarom meer over dit bijzondere boompje en haar heerlijke vrucht.


Van mythe tot onmisbaar

De appel kent een eeuwenlange geschiedenis en is omgeven met diverse mythes. In de Bijbel was het een verboden vrucht die door Eva werd gegeten en wordt de appelboom omschreven als kennisdrager van goed en kwaad. En wie kent het sprookje van Sneeuwwitje niet, die een hap van een vergiftigde appel eet? Ook in de Griekse mythologie speelt de appel een rol: zo zou de Trojaanse oorlog om een appel zijn begonnen. Het Engelse gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’, komt ook niet uit de lucht vallen: appels bevatten namelijk weinig calorieën en zitten boordevol gezonde bioactieve stoffen, vitaminen, nutriënten en mineralen. Appels bestaan daarnaast voor bijna 85% uit water: ‘een appeltje voor de dorst’ is dus zeker geen onzin.


Men denkt dat de wilde appel vanuit het Tian-Shan-gebergte in Azië via de zijderoute naar Europa is gereisd. Na vele kruisingen ontstond ongeveer 10.000 jaar geleden de gedomesticeerde appel zoals wij hem kennen: een eetbare handappel. Inmiddels zijn er meer dan 7.000 variëteiten van de appel te vinden. Ieder met een eigen en uniek smaakprofiel, allemaal ontstaan door kruising en selectie. Het is opmerkelijk dat een fruitsoort zoveel verschillende smaken kan produceren. Weinig andere fruitsoorten kennen zoveel diversiteit als de appel.



Nederlands favoriet

Om appels de karakteristieke smaak van alle variaties te geven worden appelbomen vermeerderd door middel van enten. Dit houdt in dat een takje van de gewenste appelsoort als het ware ‘vastgeplakt’ wordt op een onderstammetje van een soort met sterke wortels. Zo ben je verzekerd van de soort appels die aan de boom zullen groeien. Bij onze boompjes is dit recent gebeurd en kan je het nog duidelijk zien: het punt waar de hij geënt is heeft een waslaagje te bescherming van de ‘wond’.


De variant die wij als baby-ent in ons assortiment hebben opgenomen is de Elstar. Deze appelsoort is een kruising van de Golden Delicious en de Ingrid Marie appel. Het is in Nederland zelfs de meest gekweekte appelsoort. De Elstar is een sappige zoete appel met lichtzure tinten en is lekker als hand- en keukenappel. De vrucht is grotendeels rood aan de zonkant, met geelgroene tinten op de rest van de schil. De geweldige smaak van de vrucht maar vooral ook de sierlijkheid van deze boomsoort maakt het een aanwinst voor elke fruitliefhebber.



Appels van eigen boom

Appels groeien natuurlijk aan een boom, en wat voor een! De appelboom is qua formaat wellicht niet zo indrukwekkend als onze sequoia’s, maar door zijn prachtige jaarlijkse transformatie is het ieder seizoen weer een ander pronkstuk! Van kaal en knoestig in de winter naar sprookjesachtig lichtroze in de lente, frisgroen in de zomer tot rijp rood in het najaar. Het proces van bloesem tot appel is erg leuk om te zien, en nóg leuker als je begint met een van onze baby-boompjes. Hij zal in het tweede jaar namelijk al bloeien en wellicht zelfs al een eerste paar appels geven. De Elstar is een zelf-bestuivende soort, die geen tweede appelboom nodig heeft om appels te kunnen maken.


Zet je je boompje gelijk in de volle grond, dan heb je er weinig omkijken meer naar! Snoeien doe je alleen als de boom groter wordt dan je wilt of als het aantal nieuwe takken te groot wordt. In de eerste jaren is water geven wel nodig, vooral in droge periodes. Staat je boompje in minder voeding-rijke grond, geef hem dan af en toe wat compost en hij zal je erg dankbaar zijn. Begin vandaag en hij zal je elk jaar met appel belonen in september en oktober. Bestel dit geweldig originele brievenbus cadeautje vandaag en je bent verzekerd van een jaarlijkse uitnodiging voor koffie met appeltaart. Het recept geven we je hieronder alvast.



Klassieke appeltaart

Appeltaart met appels uit eigen tuin! Niet voor niets is de Elstar de meest gebruikte appel voor Hollandse appeltaart. Het fris-zoete en knapperige karakter zorgt namelijk voor een lekkere bite. Het grote voordeel van de elstar is daarnaast dat de appel weinig vocht loslaat tijdens het bakken waardoor de bodem mooi krokant bakt. We geven je hieronder ons favoriete recept van Heelhollandbakt.nl [2]:


Ingrediënten

Deeg

  • 200 gram zachte boter (plus extra voor het invetten)

  • 160 gram bruine basterdsuiker

  • 0.5 theelepel kaneel (gemalen)

  • 300 gram witte bloem

  • mespuntje zout

  • 1 ei

  • paneermeel voor het bestuiven

Appelvulling

  • 100 gram rozijnen

  • scheutje rum

  • 8 stuks Jonagold appels

  • 100 gram gepelde walnoten

  • 4 eetlepels suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 3 theelepels kaneel

Samenstellen

  • 1 ei voor het bestrijken

  • 25 blanke amandelen

  • een beetje poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

· Vet een springvorm met een diameter van 24 centimeter in en bestuif met bloem.

· Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg

· Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel.

· Zeef de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en voeg 1 ei toe.

· Kneed tot een soepel deeg en laat afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.

· Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de springvorm hiermee.

· Verdeel de paneermeel over de bodem.

· Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.

Appelvulling

· Wel de rozijnen in wat rum.

· Schil de appels en snijd in partjes.

· Zeef de rozijnen.

· Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, walnoten, suiker, vanillesuiker en kaneel.

Samenstellen

· Schep de vulling in de taartvorm.

· Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee.

· Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en bestrooi met de amandelen.

· Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar.

· Laat afkoelen.

· Bestuif met poedersuiker wanneer u de taart serveert.



Bronnen


53 weergaven0 opmerkingen
bottom of page