top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoxane

Verzorging van een boompje in pot

Alhoewel wij onze boompjes natuurlijk graag terugzien in de volle grond, begrijpen we ook heel goed dat niet iedereen die een Treemore boompje ontvangt daar de tuin voor heeft! Maar je hebt geen grote tuin nodig om jarenlang van een boom te kunnen genieten. Met de juiste zorg kan elke boom succesvol in een pot gehouden worden. Denk maar aan bonsai, de traditionele Japanse kunst van het kweken van miniatuurbomen in pot. Bij het houden van een boom in pot is de juiste verzorging extra belangrijk. In deze blog geven we je daarom een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen!


De juiste pot(maat)

Je eerste keuze is natuurlijk het soort pot. De vorm en het uiterlijk van de pot maken niet veel uit, het formaat des te meer. Het volume van de pot bepaalt hoe vaak je water moet geven en hoe snel de boom groeit. Is de pot eenmaal doorworteld, dan zal de groei steeds verder afnemen. Van (levens)belang is verder dat je kiest voor een pot met gaten onderin. Als het overtollige water niet weg kan dan is de kans groot dat de wortels te weinig zuurstof krijgen en de plant ‘verdrinkt’.

Het brievenbuspotje waar de boompjes in worden opgekweekt is groot genoeg voor de eerste 20 centimeter bovengrondse groei. Daarna zal het de groei afremmen. Wacht daarom niet te lang met het verpotten van je babyboompje. We raden je aan om met een pot van twee liter te beginnen. Dat is voor het eerste groeiseizoen voldoende. Wil je de boom zo groot mogelijk krijgen? Zet hem dan elk jaar in een grotere pot.



Potgrond en voeding

Een andere belangrijke factor is de potgrond die je gebruikt. Goede potgrond houdt voldoende water vast zonder drassig te worden. Iedere boom heeft echter andere voorkeuren, dus we raden je aan eerst te kijken waar jouw boompje van houdt! Een aantal punten waar je op kunt letten zijn: kalkgehalte, humus/organisch materiaal gehalte, zuurtegraad, maar ook de aanwezigheid van voedingstoffen zoals stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).

In de meeste potgrond zit voldoende voeding voor de eerste maanden. Wil je dat je boompje snel groeit? Geef dan tijdens het groeiseizoen extra voedingsstoffen. Als je het boompje juist niet verder wilt laten groeien zet hem dan op ‘dieet’ en geef alleen wat extra voeding als de bladkleur lichter wordt.



Temperatuur en zonlicht

Een groot verschil met bomen in de volle grond is dat de temperatuur in de pot meebeweegt met de temperatuur van de buitenlucht. Vooral in de winter is het risico op onherstelbare schade groot. De wortels zijn minder winterhard dan de rest van de boom. Als bomen in de volle grond staan, beschermt de omliggende grond ze beter tegen koude temperaturen dan wanneer ze in een pot staan. Het is bij bomen die uit warmere streken komen dan ook aan te raden om ze tijdens een vorstperiode op een koele plek binnen te zetten of ze extra bescherming te bieden door de pot in te wikkelen met isolerend materiaal.

Als je het boompje binnen laat uitlopen dan is het belangrijk deze in het voorjaar langzaam te laten wennen aan de buitentemperatuur en het zonlicht. Ook bomen kunnen verbranden namelijk als ze plotseling lang en aan veel Uv-licht worden blootgesteld. Door de eerste week de boom niet langer dan twee uur per dag aan direct zonlicht bloot te stellen voorkom je schade aan het blad.



Eenmaal gewend groeien (de meeste) bomen het snelst op een warme en lichte plek. Toch is direct zonlicht geen vereiste. In de natuur kunnen zaailingen jarenlang langzaam groeien in de schaduw van grote bomen. Zodra er ruimte boven hun hoofd ontstaat grijpen ze hun kans en schieten ze omhoog. Kortom: je kunt zelf bepalen hoe snel je jouw boompje wil laten groeien door te kiezen in welke potmaat en op welke plaats je het boompje plaats.

Hopelijk helpen deze tips je om je boompje tot een mooie grote of miniatuur boom te laten uitgroeien, ongeacht het formaat van je tuin of balkon!

350 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page