top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRoxane

De zichtbare kracht van Bomen

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

In ons vorige blog hadden we het over de verborgen en ondergrondse kracht van planten en bomen, namelijk de wortels. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met al dat goeds wat deze wortels uit de bodem halen, en hoe zetten planten dit om in energie om te groeien?

Suikerfabriekjes

Om te groeien en te bewegen heb je als mens energie nodig. Die energie halen we uit het voedsel dat we eten. Water, zuurstof en een beetje zonlicht (voor vitamine D) zijn daarnaast noodzakelijk om het lichaam goed te laten functioneren. Bomen hebben net als wij energie nodig om te groeien. Het bijzondere van bomen, planten en algen is dat zij in staat zijn die energie uit zonlicht te halen.Dat proces noemen we fotosynthese. Een term die je vast nog kent van je biologielessen. Met de energie uit een zonnestraal is een boom in staat om Koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en water (H2O) uit de grond aan elkaar te knopen tot suikers (glucose). Zuurstof (O2) is daar het bijproduct van. Lucky us. Met dit unieke proces wordt nagenoeg al het leven op deze planeet mogelijk gemaakt.


Planten en bomen (en dus fotosynthese) zijn onmisbaar voor de mens. De zuurstof die we iedere dag inademen, hebben we te danken aan bomen en planten. Ook alle energie die wij en dieren binnenkrijgen via voedsel, is in principe door planten doorgegeven zonne-energie [1]. Evenals alle fossiele energie die we gebruiken ooit door planten geoogste zonne-energie is. Herbebossing kunnen we dus beschouwen als het planten van op zonne-energie draaiende suikerfabriekjes, die ons in de toekomst veel zullen teruggeven.


Onder de microscoop


Om meer te weten te komen over de manier waarop planten en bomen te werk gaan moeten we heel ver inzoomen op het blad. In deze bladeren zitten namelijk twee dingen die belangrijk zijn voor fotosynthese: huidmondjes, waarmee de plant CO2 inademt en O2 uitademt, en bladgroenkorrels, die voor de groene kleur zorgen. In deze mini-fabriekjes wordt de energie uit het zonlicht gebruikt voor de productie van suikers, de energiedragers waarmee de plant zijn stofwisseling kan aandrijven. Benieuwd hoe die wonderlijke micro-wereld er uit ziet? Kijk dan vooral deze prachtige video van de California Academy of Sciences, waarbij je je een reis maakt tot het binnenste van een Sequoia:


Alhoewel je deze huidmondjes en de bladgroenkorrels met het blote oog niet kunt zien, kan je door planten goed te observeren heel veel andere bijzondere details zien. Zo kun je bijvoorbeeld bij de bladeren van de zachte berk hele kleine haartjes waarnemen (vandaar de naam) en zal je tegen zonsondergang het bladerdek van de slaapboom (Albizia) zien verdwijnen doordat ze haar bladeren s ’nachts sluit. Het leuke van een klein boompje opkweken is dat je al die processen goed kunt zien. Wie geef jij een metgezel voor het leven?




280 weergaven0 opmerkingen
bottom of page