top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Koffie in bloei?

Na 3,5 jaar lief zijn is het zo ver: ons koffieboompje gaat bloeien! Tenminste... als de nu nog minuscule knopjes door blijven groeien. We gaan het op de voet volgen en hopelijk over een jaar(?) de rijpe koffiebessen oogsten. En dan branden, malen en... home-made koffie zetten. Kahveh! Zo gewoon als koffie inmiddels is, zo bijzonder waren exotische specerijen 500 jaar geleden. In deze blog een kleine anecdote.


Van Verre

In 1595 vertrokken 4 schepen van de Compagnie van Verre vanuit Amsterdam naar Java met als doel specerijen te kopen voor de Europese markt. Twee jaar later kwamen drie schepen terug met in totaal 30 balen foelie en 245 zakken peper. Van de 249 bemanningsleden overleefde tweederde de tocht niet. Desondanks werd de reis als een succes gezien. De aanvragen voor nieuwe expedities stroomden snel binnen en korte tijd later vertrokken 8 schepen naar Oost-Indië. Onder de in 1602 opgerichte Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) zouden nog vele handelsreizen volgen.


Tegenwoordig liggen de verse mango’s en ananassen het hele jaar in de supermarkt en kunnen we op elke hoek van de straat koffie drinken. Wat een weelde... Toch komt al dat lekkers nog steeds ‘van verre’ en hebben we vaak geen idee hoe het groeit en bloeit. Voor koffie – na thee het meest gedronken drankje ter wereld – zochten we dat al eens uit. En nu de eerste knoppen in ons koffieboompje verschijnen gaan we het proces van bloem tot bakkie op de voet volgen.


Kan die boom wel in Nederland groeien?

Jazeker, en goed ook! Een koffieboompje doet het uitstekend in de Nederlandse huiskamer. Het binnenklimaat bij ons is vergelijkbaar met de omstandigheden op de hoogvlakte van Ethiopië, waar koffie floreert: gematigde temperaturen en droge lucht. Een koffieboompje in bloei krijgen is vooral een kwestie van een ruime pot en een lichte standplaats. En van geduld... Ga je de uitdaging aan? Bestel dan een koffieboompje op BloomPost of Plantje.nl. Je kunt meteen genieten van de prachtige glanzende bladeren.


Heeft jouw organisatie iets te vieren of wil je nieuwe collega’s verwelkomen met een duurzaam en symbolisch cadeau (‘samen groeien’)? Met een koffieboompje als relatiegeschenk, maak je gegarandeerd een sterke indruk. Neem voor personalisatie-mogelijkheden een kijkje op de pagina verkoop en neem bij vragen contact met ons op. Samen maken we de wereld een klein beetje groener!
34 weergaven0 opmerkingen

Komentarze


bottom of page