top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaarten

Sequoia 'groots en standvastig' Sempervirens

Eerder schreven we al over de grootste boom, de ‘hoogste’ berk en de langste wortels. Welk record ontbreekt? Precies, de hoogste boom ter wereld! Dat is de Sequoia sempervirens of kustmammoetboom, die met 116 meter boven alles en iedereen uitsteekt. Het mooie: deze woudreus past goed in het Nederlandse klimaat, al zal hij hier niet de grootte bereiken die hij in Californië heeft. De reus kiemt uit een zaadje zo klein als een speldenknop en kan als baby dus prima door de brievenbus. We zijn dan ook erg verheugd met de komst van de kustmammoetboom in ons assortiment!



Grootse standvastigheid

Met 116,07 meter is een boom genaamd de ‘Hyperion’ de hoogste levende boom op aarde. Tot nu toe. De boom werd pas in 2006 ontdekt, in een afgelegen deel van het Redwood National park in Californië. Zijn koppositie wordt echter 'bedreigd'. De concurrent is een boom die ‘Paradox’ heet. Deze is nu nog 3 meter kleiner, maar zal met zijn huidige groeisnelheid rond 2031 de Hyperion letterlijk en figuurlijk naar de kroon steken [1]. Hoe hoog een boom maximaal kan worden blijkt nog lastig te becijferen. Wetenschappers van de universiteit van Arizona houden het op 122 – 130 meter [2]. Uitgegroeid lijken de kustsequoia’s voorlopig dus nog niet.


Candide / CC BY 4.0


De Sequoia sempervirens is nauw verwant aan de Sequoiadendron giganteum, die we al in ons assortiment hebben. Het is een ander geslacht binnen dezelfde familie. De naam Sequoia is een Navajo-Indiaanse planten- en meisjesnaam, die voor 'groots' en 'standvastig' staat [3].


Van vóór de ijstijd tot na het antropoceen

Dat de naam van deze boom voor standvastig staat verbaast ons niets: hij heeft, net als de sequoiadendron, de ijstijden overleefd. In Californië dan. Vóór de ijstijden kwam hij namelijk op heel het noordelijk halfrond voor. Ook in Europa was hij wijdverspreid. Zo wijdverspreid dat een groot deel van de bruinkool die hier te vinden is uit oude Seqouia stammen bestaat [3].

De bomen die de ijstijden overleefden gingen echter bijna ten onder aan de opkomst van de mens: naar schatting heeft deze bijna 95% van het Sequoia-areaal in westelijk Noord-Amerika gekapt voor eigen gebruik [3]. Gelukkig beschikt de soort over een goede overlevingsstrategie. Bij omgezaagde boomstronken of bij het doodvriezen of omvallen van de moederboom ontspruiten nieuwe boompjes vanuit de onderstam. Hierdoor kun je de kustmammoetboom vaak in cirkels zien groeien.



Binnenkort je eigen Kustmammoet

Het zachte, duurzame hout is goed bestand tegen vocht en om deze reden nog steeds geliefd. In Californië zorgt het Redwood National Park voor de overgebleven bomen van soms wel 2000 jaar oud. In Nederland zijn pas weer in de 20e eeuw aangeplant. Binnenkort kun je er wel zelf een zien groeien of cadeau doen! Laten we er samen voor zorgen dat hij tot ver na het 'antropoceen' groots en standvastig voort blijft bestaan :).


Enorme Koukleum

Als jonge boom heeft de Sequoia sempervirens een hekel aan strenge vorst. Aan de vochtige milde westkust van Europa heeft hij tegenwoordig zo’n goede kans van slagen dat hij in Ierland, Groot-Brittannië en West-Frankrijk een vergelijkbare groeisnelheid heeft als in Noord-Amerika [3]. In Nederland wordt het klimaat steeds geschikter voor de kustsequoia. Wij kwamen een prachtig exemplaar van ongeveer dertig meter hoog [4] tegen in Zeist en bekeken hem vanuit de lucht. Nog een paar jaar geduld en dan toornt deze snelle groeier hoog boven de andere bomen in het park uit.


849 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page